NIEUW!

Bezoek het vernieuwde Astromarkt! de site voor de studie van astrologie...

vrijdag 16 oktober 2009

Horoscoop Han van Meegeren


De horoscoop van Han van Meegeren is de horoscoop van een meester-vervalser, of moeten we zeggen: van iemand die een meester was in het copiëren van de stijl van anderen. Meesterschap (kunde, gaven) vind je terug in Venus, die zonder aspecten wijst op de mogelijkheid van kunst, schoonheid, gaven en talenten op elk mogelijk niveau. Venus en Mars (passie) rijzen voor de Zon uit, waarbij techniek voorop stond (Mars). De posities van de Zon in Weegschaal en Maan in Stier wijzen op een kunstgevoelig karakter. De Maan in Stier geeft gevoel voor kunst en schoonheid aan. De ascendant in Weegschaal is alweer een teken van goede smaak en stijl.

De Maan maakt een anderhalf vierkant met Venus. Neptunus is sextiel het MC, de Maan vierkant en Venus half vierkant. Het MC (het doel, de loopbaan) verbindt de combinatie van de kunstzinnige gaven. Hij moest natuurlijk WEL kunnen schilderen. Maar hij was ook een man die zorgde voor de nodige ophef (Uranus op de Ascendant).

Heel belangrijk in de horoscoop van Van Meegeren is Mercurius in Weegschaal. Mercurius is de planeet van de leerling, de boodschap en de leugen (zie Astropost http://astropost.blogspot.com/2009/01/slow-answers-lies-and-mercurys-aspects.html)
Zijn Mercurius maakt een half vierkant met Venus (mooie praatjes) en een biquintiel met de samenstand van Neptunus en Pluto. Dat wijst op een creatieve (biquintiel) sterke (Pluto) fantasie (Neptunus) bij het communiceren (Mercurius). Kortom: hij kon goed verhalen opdissen! Die gave gebruikte hij niet als schrijver maar om zijn producten te verkopen. Mercurius is niet voor niets de god van de handel en hij staat pal op de Ascendant van Van Meegeren.

De handel legde hem geen windeieren. Jaren lang kon hij in luxe leven. Wat dat betreft had hij geluk. Ik zie de volle driehoek van Maan en Jupiter als het symbool van zijn grote populariteit en van het verlangen naar succes en welvaart dat hem ertoe bracht onterecht miljoenen te incasseren. Hoewel, onterecht? Het was toch even mooi als van de oude meesters? In de wereld van de kunst is de naam van een schilder soms meer waard dan de kwaliteit van het product. Dat is wat Van Meegeren aantoonde. Maar of het zijn bedoeling was? Hij belandde er in ieder geval korstondig door in de gevangenis (Zon afflictie met Saturnus en Uranus).

Hij overleed in 1947, met in de solaar Saturnus - het einde - op het MC.

Ook in de horoscoop van Han van Meegeren vind je de link tussen de planeten van de kunst en de mode (Maan, Venus en Neptunus) met het punt van de loopbaan (MC). Bovendien geven 2 biquintielen creatief denken (Mercurius) aan.

Geen opmerkingen: